Odata cu dezvoltarea si perfecţionarea tehnologiilor mobile si a cresterii numarului de utilizatori ai telefoniei mobile, a crescut şi preocuparea oamenilor pentru aceasta industrie si pentru efectele pe care undele electromagnetice le-ar putea avea asupra sănătăţii.
Cercetările în domeniul efectelor pe care le-ar putea avea câmpurile electromagnetice asupra sanatatii dateaza din anii ’70 si au dus la dezvoltarea de aparatura de masura a nivelului campurilor electromagnetice si la stabilirea de norme, standarde si reglementari. In prezent exista foarte multe programe internationale care finanteaza cercetarea in acest domeniu.
Va prezentam mai jos cateva opinii ale organizatiilor internationale in legatura cu acest subiect, precum si rezultatele unor studii recente, coordonate si validate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii
”În ultimii 30 de ani au fost publicate aproximativ 25.000 de articole în domeniul efectelor biologice şi aplicaţiilor medicale ale câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă. În ciuda faptului că multe persoane sunt de părere că este nevoie de mai multe studii, datele ştiinţifice în acest domeniu sunt mai vaste decât cele pentru cele mai multe produse chimice. Pe baza unei recente analize amănunţite a literaturii ştiinţifice în domeniu, Organizatia Mondiala a Sanatatii a ajuns la concluzia ca in prezent nu exista dovezi stiintifice care sa confirme vreo consecinta asupra sanatatii datorita expunerii la campuri electromagnetice de radiofrecventa daca expunerea este sub limita prevazuta de normele internationale. » Cu toate acestea, OMS a recunoscut necesitatea de a continua cercetarea in acest domeniu si a promova actiuni specifice in acest sens.
SCENIHR (Comitet stiintific din cadrul Directoratului pentru Sanatate si Protectia Consumatorului al Comisiei Europene), 2006 “Nu exista dovezi in ceea priveste efectul cancerigen al campurilor de radiofrecventa, nici in cazul adultilor, nici in cazul copiilor. Dovezile care provin de la studii epidemiologice tintite au aratat ca utilizarea telefonului mobil pe o perioada de pana la 10 ani nu duce la cresterea riscului de aparitie a tumorilor cerebrale si a neurinomului acustic. Nu exista dovezi consistente din care sa reiasa ca expunerea la campurile electromagnetice de radiofrecventa determina aparitia simptomelor de genul dureri de cap, oboseala sau dificultati de concentrare. Studiile asupra efectelor neurologice si de reproducere nu au indicat nici un risc asupra sanatatii in cazul expunerii la campuri electromagnetice sub limitele prevazute de ICNIRP .“
Studii din cadrul INTERPHONE „Folosind tehnici proprii de analiza, mai eficiente si mai recente, nu am descoperit nicio legatura intre folosirea telefoanelor mobile si cancer, aducand o dovada in plus a faptului ca acestea nu provoaca cancer cerebral” – studiu Japonez, 2008 Takebayashi T, Varsier N, Kikuchi Y, Wake K, Taki M, Watanabe S, Akiba S and Yamaguchi N.
Mobile phone use, exposure to radiofrequency electromagnetic field, and brain tumour: a case control study. Br J Cancer. 2008 Feb; 98: 652-65
“Studiile noastre nu indica o crestere a riscului de gliom, meningiom sau neurinom acustic in cazul folosirii telefoanelor mobile.” – studiu Norvegian, 2007 (Klaeboe L, Blaasaas KG, Tynes T. Use of mobile phones in Norway and risk of intracranial tumours. Eur J Cancer Prev. 2007 Apr;16(2):158-64)
“Expunerea la campuri electromagnetice, cum ar fi cele emise de telefoanele mobile, nu creste riscul aparitiei de neurinom acustic.” – studiu German, 2006 Schuz J, Bohler E, Berg G, Schlehofer B, Hettinger I, Schlaefer K, Wahrendorf J, Kunna-Grass K, Blettner M. Cellular phones, cordless phones, and the risks of glioma and meningioma (Interphone Study Group, Germany).Am J Epidemiol. 2006 Mar 15;163(6):512-20. Epub 2006 Jan 27
“Printre utilizatorii de telefoane mobile, participanti in cadrul studiului Interphone, nu a fost observant un risc semnificativ in ceea ce priveste aparitia gliomului, mengiomului sau neurinomului” – Studiu Francez, 2007 Hours M, Bernard M, Montestrucq L, Arslan M, Bergeret A, Deltour I, Cardis E. [Cell Phones and Risk of brain and acoustic nerve tumours: the French INTERPHONE case-control study.] Rev Epidemiol Sante Publique. 2007 Septembre 1.
“Nu am gasit nici o dovada care sa sustina vreo asociere a riscului de aparitie a unor tumori canceroase cu utilizarea pe termen scurt sau lung a telefoanelor mobile” – studiu Danez, 2006, care a fost efectuat pe 420.000 de utilizatori si a costat 4 milioane de euro Christoffer Johansen, John D. Doice, Joseph K. McLaughlin, Jonsen H. Olsen – Cellular Telephones and Cancer – a Nationwide Cohort Study in Denmark, Journal of the National Cancer Institute, vol 93, no.3, 2001 Joachim Schutz, Rune Jacobsen, Jorgen H. Olsen, John D. Boice Jr., Joseph K. McLaughlin, Christoffer Johansen – Cellular Telephone Use and cancer Risk: Update of a Nationwide Danish Cohort, Journal of the National Cancer Institute, vol 98, no.23, 2006